SEO Nasıl Yapılır?

“SEO Nasıl Yapılır?” diye soran bir çok insan var. İnternet üzerinde yanlış olan doğrularla hareket ediliyor. Fakat aslında bu çalışmanın 10 adımda yapılabildiğini öğrensek nasıl olurdu? Evet, sadece on adımda doğru bir rota çizilebilir. Ayrıca vakit kayıplarını en aza indirecektir. Şimdi artık SEO’nun nasıl yapıldığını öğrenme vakti! Önce nasıl yapılmayacağını size anlatmak gerek.
İçindekiler
SEO Nasıl Yapılmaz?
SEO, amaç olarak arama motorları tarafından kullanıcılara kalite sunmak için ortaya konmuş kriterlerdir. Aslında oldukça mantıklı kriterlerdir. Bu sayede bir çok insan sizin web sitenizde kaliteli deneyime ulaşabilir. Ama her zaman olduğu gibi hadi şu arama motorlarını kandıralım diyen insanlar var.
Bu kandırma hem maliyetli hem de geçici bir çalışma şeklidir. Daha iyi kandıranlar daha kötü kandıranların yerine geçer. Dolayısıyla bu kişiler arasında devamlı bir sirkülasyon oluşur. Ayrıca harcanan tüm maddiyat ise gün sonunda çöpe gider. Google web yönergelerine uymayan birinin mantıklı bir çalışma yapmasının imkanı yok.
Paket Backlink Alımları
En yaygın bilinen çalışma şeklidir. Genel olarak ajanslar bu sistemi uygulayarak kısa sürede köşeyi dönerler. Kalıcı bir SEO çalışması normalde üç ay sonra kendini belli etmeye başlar. Fakat paket backlink alımları ile bu süre kısalır. Dolayısıyla müşteriler işe yaradığını düşünerek daha fazla alım yaparlar.
Referans sayıları arttığı için arama motorları siteyi yukarılara taşır. Sonra? Hüsran yine hüsran. Der ki arama motorları hani sen popülerdin. Senin içeriğin Türkçe bir Rus sitesinde sana bağlantı verilmiş. Konular tamamen ayrı. Sektörler tamamen ayrı. Bye bye hepiniz sözlerini duyarsınız. Sonrasında ani sıralama düşüşleri ile karşılaşırsınız.
Bot Tıklamalar Oluşturmak
Dünya üzerindeki en tehlikeli yöntemdir. Google ve diğer arama motorları için tıklanma oranı önemli bir kriterdir. Şöyle düşünün birinci sayfadasınız ama sizin sitenize bir müşteri akışı yok. Bu durumda sizi üç hayır ile uğurlayacaklardır. Aslında bu çok kolay çözülebilecek bir yöntemdir. İlgi çekici başlıklar oluşturmalısınız.
Fakat akıllı yazılımcılar bu kriterin önemini fark etmişlerdir. Siteleri yükseltmek için yapay tıklamalar oluşturmaktadırlar. Dolayısıyla siteler yükselmeye başlamaktadır. Google yönergelerini okursanız bunun sitenizi kalıcı olarak sildirebileceğini öğrenirsiniz. Şunu düşünün çok güzel ayda milyonlarca tıklama aldınız ve bunu fark etmediler. Sonra? Hüsrannn yine hüsrannn. Siteniz silindiğinde hizmet aldığınız firmalara ulaşamazsınız.
Devamlı Ping Göndermek
En anlamadığım yöntemdir. Diğer iki yöntemin kısa süreli etkileri görülmektedir. Bu tamamıyla bir rivayettir sevgili dostlarımız. Ping göndererek site yukarı mı çıkar yahu? Yabancı forumlarda özellikle bununla ilgili çok bilgi paylaşılır. Asıl amaç içeriklerin devamlı yenilendiğini göstermektir.
Boşuna uğraşmayın bu yöntem bizden bir puan aldı. Hatta bunun başka bir rivayeti de arama motorlarının yeniden indexleme yaptığıdır sitenize. Zaten adamlar bize panel içerisinde site haritasını yeniden gönder seçeneği sunmuşlar. Neden , niçin ve nasıl bu yönteme inanılır şahsen biz anlamadık.
İçerikleri Otomatik Olarak Değiştirmek
Her insanın olduğu gibi her içeriğinde hataları vardır. Hatasız içerik olmaz. Bu nedenle Google için eski içeriklerin yenilenmesi olumlu bir sinyaldir. Bazı aracı programlar ile bu otomatik olarak yapılabilmektedir. Fakat yine yeniden söylemek gerekir ki geçici bir çözümdür. Aslında diğer üç yönteme göre daha faydalı bir çalışmadır.
Önermememizin neden etkisinin oldukça az olmasıdır. Yazı içerisinde size bunu nasıl daha doğru yapılacağını anlatacağız. Çünkü bu yöntem doğru şekilde uygulandığında çok olumlu sinyaller almaktadır. Hem de yazılım kullanmadan. İnsanlar sadece web sitelerini kurup yükselmek istiyorlar. Arama motorları bu duruma oldukça kızıyor emin olun.
Otomatik Sayfa Oluşturmak
Genelde küçük çaplı firmaların yerel çalışmaları için kullandıkları bir yöntemdir. Önce bir şablon oluştururlar. Sonrasında bu yöntem ile sayfaların belirli içeriklerini değiştirerek başka isimde yayınlarlar. Örnek vermek gerekirse “SEO İstanbul” bir sayfa adıdır. Diğer sayfanın adı ise “SEO Ankara” olur.
Bu durumda içerik %90 aynı kalır. Sadece başlıklar ve anahtar kelimeler değiştirilerek yeniden yayınlanır. O arama ile ilgili çok fazla içerik olmadığı durumda işe yaramaktadır. Ama arama motorları özgünlük ilkesine uymamaktadır. Net bir ceza sebebidir. Ani sıra düşmeleri ve tümden silinmeye kadar varabilir.
Doğru SEO Nasıl Yapılır?
Gelelim asıl konumuza umarım yukarıdaki örneklerden uzak durusunuz. Neden diye soracak olursanız. Asıl tavsiyeler şimdi başlayacak. Bizim çokça kullandığımız bir söz vardır: “Arama Motorları Oldukça Akıllıdır!”. Bu sözü çok kullanmamızın nedeni doğru olmayan hiçbir şey kalıcı bir başarı getirmeyecektir.
Aynı zamanda sizden maddiyat ve zaman götürecektir. Şöyle düşünün SEO çok kolay olsaydı. Yani bir program ile halledilebilir olsaydı sizce size bunu o ücretlere satarlar mıydı? Getirisi çok olan her işte çok fazla dolandırıcı vardır. Sizden SEO yapıyorum, şu hesaba şu kadar gönder yarın birinci sayfadasın diyen kişilere itibar etmeyiniz. 🙂 Biz de kendi kamu spotumuzu böylece yapmış olduk.
Başlamadan Önce Bilmek İsteyeceğiniz Adımlar
- SEO Nedir? -> SEO ile ilgili önemli kavramları öğrenebilirsiniz.
- Backlink Nedir? -> Backlink ile ilgili bilmeniz gereken her şey bu yazıda var.
- Anahtar Kelime Aracı -> Anahtar kelimeleri nasıl bulabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Okuyup gelenlere tekrardan merhaba biz de sizi bekliyorduk 🙂 Şimdi altın değerinde on adımı sizlerle paylaşalım. SEO nasıl yapılır mı işte bu on adım ile.
Adım 1 : İçeriklerinizi SEO Uyumlu Olarak Düzenleyin
Eski içerikleriniz varsa bu içeriklerinizi SEO uyumlu olarak düzenleyin. Bu başlı başına bir konudur. Size kısaca şöyle anlatmamız doğru olur. İçeriklerinizi arama motoru kriterlerine uyarak insanlar için oluşturun. Arama motorlarının en önemli kriterlerinden biri sitede geçirilen süredir.
Dolayısıyla müşterileriniz için oluşturduğunuz içerikler müşterilerinizin ilgisini çekecektir. Düşünün verdiğimiz bilgiler mantıklı olmasaydı. Sadece anahtar kelimeleri başlıklara yerleştirseydik. Bakıp çıkardınız. Sonra Google bizi geçici olarak uzaklaştırırdı olduğumuz noktadan. Doğru, kaliteli ve bilgilendirici içerikler oluşturun. SEO uyumu sadece başlıklar arası ilişki ve doğru bağlantılardan geçiyor. O en kolayı 🙂
Adım 2 : Sitenizin Ana İçeriklerini Besleyin
Evet, doğru, Allah Allah deyip burada ne diyor yahu bu dediğinizi duyar gibiyiz. Bizce en önemli çalışmadır. Şöyle düşünmek sizi aydınlatacaktır. Ana hedefiniz A içeriğini müşterilerine pazarlamak. Düşünün altı bin kelimelik bir içeriği kim okur da hizmet alır? Neredeyse kimse almaz. Dolayısıyla paravan içerikleriniz ile o içeriğinizi beslemelisiniz.
Düşünün A hizmeti alamadan önce bilmeniz gerekenler diye bir içerik oluşturdunuz. Bu içeriğinizi insanlar okuyor ve kaliteli bir içerik. Buradan A hizmeti almak için bizimle A içeriğinden iletişime geçebilirsiniz derseniz. O içerikten diğer içeriğe bir akış olacaktır. Dolayısıyla arama motorları değerli olarak A içeriğinizi görecektir. Sıralamalarınızı arttıracaktır. Altın değerinde bu tavsiye bir kenara not etmeyi unutmayın.
Adım 3 : Kaliteli Backlink Alın
Arama motorları bir backlink analizi gerçekleştirirken. Şu kriterleri öne sürerler. Alaka düzeyi, sektör düzeyi ve site kalitesi. Bu üç kritere uymanızı tavsiye ederiz. Aynı sektörde birinin sizi referans göstermesi arama motorlarına olumlu bir sinyal olarak gidecektir. Dolayısıyla arama sonucu sıralamalarınızı yükseltecektir.
Başka bir açıdan bakın. Rakiplerinizin aldığı linkleri tespit edin. Kaliteli olan bağlantıları not edin ve o siteler ile iletişime geçin. Sponsor bir içerik üretmesini isteyin. Doğal bağlantılar size kısa ve uzun vadede olumlu avantajlar sağlayacaktır. Sürekli bağlantılar almaya çalışın. Bu durumda oldukça önemlidir. Bağlantılarınızın silinmesi olumsuz bir sinyaldir.
Adım 4 : Analiz Araçları Kullanın
Sitenizi her hafta olmadı her ay kontrol edin. Neden mi? Rakipleriniz sizin için kalitesiz backlinkler alarak sıralamanızı düşürmek isteyecektir. Genel olarak SemRush, Ahrefs ve Moz araçları ile sitenizi analiz edebilirsiniz. Önerimiz Ahrefs olur. Çünkü sektörde negatif SEO çalışanları da vardır.
Bu çalışma sizi etkileyecektir. Ayrıca sitenizde kırık bağlantılar oluşabilir. Bunları analiz edip düzeltmenizi öneririz. Yoksa ani sıralama düşüşleri yaşayabilirsiniz. Sonrasında şunu da yapmayı unutmayın. Sitenizin içeriklerini analiz edin. Yeni anahtar kelimeler ile besleyin. Şimdi diğer adımla size biraz detay vereceğiz. Hadi detaylara inelim!
Adım 5 : İçeriklerinizi Güncelleyin
Bu adımı kendimize mi saklasak diye düşündük 🙂 Tabi ki sizinle paylaşacağız. Şimdi öncelikle şunu bilmelisiniz. Anahtar kelimeler her zaman yenilenir. Belirli başlı anahtar kelimeler her zaman yerini koruyabilir. Fakat yeni anahtar kelimeler içeriğinizi zenginleştirecektir. Her ay düzenli olarak eski içeriklerinize bu anahtar kelimeleri mantıklı şekilde entegre edin.
Sonrasında bu anahtar kelimelerde rekabet olmayacağı için sıralamalarınız yüksek olacaktır. Bu sayede siteniz daha fazla trafik alacaktır. Ayrıca arama motorları bu durumda size küçük ödüller verecektir. Diğer anahtar kelimelerinizde sitenizin sıralamalarını yükseltecektir. Kulağa hoş geliyor değil mi?
Adım 6 : Google Araçlarında Uzmanlaşın
Bir çok ücretli araç vardır. Hepsi tahmini değerler verirler. Genel olarak doğru verilerdir. Hiç biri Google araçlarında bulacağınız gerçek veriler değildir. Google Search Console size hangi aramalarda göründüğünüzü gösterir. Bu çok değerlidir. Bu araçtan sitenize yeni içerikler ekleyebilirsiniz. Hiç bir araçta görmediğiniz kelimeleri bulacaksınız.
Google Analytics size sitenizdeki müşteri davranışını gösterecektir. Bu sayede müşterilerinizin sitenizde kaç dakika kaldıklarını analiz edebilirsiniz. Bu başlı başına bir konu olduğu için şimdilik geçiyorum. Muhakkak Google araçlarında uzmanlaşın. Ücretsiz kullanabileceğiniz en iyi ve gerçek verileri veren araçlardır.
Adım 7 : Google Reklam Çalışmaları Yapın
Bir tüccara sormuşlar. Ne kadar kazanıyorsun diye. Tüccar bir kazanıyorum demiş. Diğerleri şaşırmış ve nasıl on birime sattığın şeyden bir kazanıyorsun demişler. Tüccar dönüp dokuzunu reklama yatırıyorum diye cevap vermiş. Buradan bu adımı anladığınıza eminim. Google reklam direk olarak sıralamalarınıza etki etmez.
Fakat sizi markalaştırır. Kullanıcı sayınızı arttırır. Üst sıralarda olmadığınız kelimelerde içeriğinize müşteri akışı sağlar. Bu durumda arama motorları size yeniden küçük bir ödül verecektir. Özellikle sıralamalarınızın iyi olmadığı içeriklerinize reklamlar veriniz. Sonuçları size hem müşteri hem de sıralama yükselmesi olarak dönecektir.
Adım 8 : Sosyal Medya Çalışmaları Yapın
Sosyal medya günümüzün en önemli müşteri platformudur. Büyük sosyal medya siteleri sayesinde binlerce müşteriye ulaşabilirsiniz. Danışmanlık hizmeti veren insanlar özellikle sosyal medyada oldukça aktiftir. Nedeni maliyeti düşük dönüşümü yüksek platformlardır. Ayrıca markalaşmanız anlamında size destek sağlar.
Diyeceksiniz ki SEO içerisinde sosyal medya mı var? SEO içerisinde her şey var. Bazı etkenler direk bazıları ise dolaylı olarak etkiler. Yani işin özü sosyal medya çalışmaları dolaylı olarak pozitif SEO etkisi yaratacaktır. Adım 7 ve adım 8 dolaylı olarak SEO’ya oldukça fazla katkı vermektedir. Bunu da bir köşeye not almanızı öneririz.
Adım 9 : Dönüşüme Odaklanın
Her firmanın bir dönüşüm hedefi vardır. Önemli olan siteye giren insanın firma ile etkileşime geçmesidir. Binlerce kişi girebilir sitenize fakat dönüşüm oranlarınız çok düşük olabilir. Bunun nedeni sizin sitenizin doğru kurgulanmamış olmasıdır. Tasarım çok önemli bir detaydır. Fakat daha da önemlisi kullanıcı deneyimidir.
İnsanlar kolay kullanamadıkları bir şeyden çok çabuk sıkılırlar. Düşünün binlerce sonuç var o sizi tercih etmiş. Siz ona kaliteli bir deneyim sunmazsanız diğer firma ile etkileşime geçecektir. Müşterilerinizin size ulaşacakları telefon, mail ve iletişim formları gibi yapıları her yerde bulundurmaya önem gösterin.
Adım 10 : Aşamalı SEO Çalışmaları Yapın
Bu ne demek yahu Camdalio? Aşamalı SEO diye bir şey mi var? Sen de bizi kandırıyorsun, dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, tabi ki var değerli dostlarımız. Bu bir stratejidir. Önemli olan sizin çalışmalarınızın aşamalı olmasıdır. Dün çalışmalara başladık diyelim. Hedefimiz ilk on bin müşteri olamaz. Hatta olmamalı.
Önce uzun anahtar kelimelerde başarılar elde edin. Sonrasında ise aranma hacmi yüksek anahtar kelimeleri hedefleyin. Bir çok kişiden şunu duyuyoruz. Ben niye her şeyi yapmama rağmen bu kelimelerde yükselemiyorum. Altı boş olan bir şeyi arama motorları göstermekte çekinceli davranacaktır. Son adımımız bu şimdi sonuca geçelim değerli dostlarımız.
SONUÇ
Sonuç olarak değerli dostlarımız SEO bir kalite işidir. Herkes SEO yapabilir. Fakat herkes kaliteli SEO yapamaz. Bu yüzden web siteleri dalgalanmalı site trafikleri ile karşılaşırlar. Bir film düşünün kurgusu doğru yapılmazsa en iyi oyuncular oynasa da başarıya ulaşamaz. SEO kurgusunu çok iyi oluşturmalısınız.
Ayrıca SEO nasıl yapılır bunu artık düşünmenize gerek kalmadı 🙂 Bizimle iletişime geçerek çok daha fazlasını öğrenmek mi istiyorsunuz? SEO eğitimi sayfamızı ziyaret ederek bizden eğitim alabilirsiniz. İlginç bir şey duymak ister misiniz? Eğitim süresi siz başarıya ulaşana kadar devam ediyor.
Ayrıca bu sayfadan SEO danışmanı hizmeti ile daha detaylı bilgilendirme almak için bize ulaşabilirsiniz. Hatta görüyor ve arttırıyoruz. Bize https://camdalio.com/ucretsiz-teklif-iste/ sayfasından ulaşıp tüm hizmetlerimiz için ücretsiz fiyat teklifi alabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sevgili dostlarımız. Sağlıcakla kalın.

Camdalio Dijital Pazarlama Ajansı
Sonuç Garantili SEO Hizmeti alarak yeni müşterilerle tanışmaya ne dersiniz?
Son Yazılar
Kategoriler