SEO Nedir? SEO, belirli kriterlere uyarak web sitenizi arama motoru dostu hale getirmektir. Bu kriterlerin amacı kullanıcı deneyimini arttırmaktır. Bu kriterleri gerçekleştirebilen web siteleri üst sıralarda yer alırlar. Bu kriterlere uymayan web siteleri ise arama sonuçlarında bile görünmeyebilirler.

İçindekiler

SEO Açılımı Nedir?

SEO’nun açılımı, Search Engine Optimization yani türkçe karşılığı olarak arama motoru optimizasyonudur. İngilizce açılımının baş harflerinden okunmaktadır. Tam olarak anlamı ise organik trafik artışıdır. Bu artışı gerekli kriterlere uyarak optimize etmektir.

SEO Kriterleri Nelerdir?

Her işin bazı kriterleri vardır. Size bir örnekle bu kriterlerin mantığını anlatmak istiyorum. Bir her yemeğin belirli bir pişme süresi vardır. Aynı zamanda belirli malzemeleri vardır. Diğer bir yandan belirli baharatların belirli miktarda eklenmesi gerekmektedir. Peki aşçı yemeği fazladan 30 dakika pişirirse? Yemek yanar. Diğer bir yandan atması gerekenden fazla tuz atarsa? Yemek fazla tuzlu olur. Şimdi ise bu örneğimizle daha da iyi anlamaya başlayalım bu kriterleri.

Google yaklaşık 200’den fazla kritere sahiptir. Bunlar teknik SEO içerisine girmektedir. Gelin biz bu olayı daha iyi anlamak için basitleştirelim. Google bir gazetedir. En çarpıcı hatta en çok insanların dikkatini çeken haberleri ilk sayfaya alır. Tıpkı en popüler sitelerin bir arama sonucunda ilk sayfalarda yer alması gibi. Bu çarpıcılık Google için arama yapılan kelimelerle alaka düzeyidir. Yani Google sizin arama niyetinizi anlayarak ona en uygun sonuçları önünüze çıkarır. İçerik oluşturma ile ilgili bilgiler vererek sizi bu konuda daha da bilgilendirelim. Önce arama niyeti ile bilgilendirip sonrasında size bu niyete yönelik içerik oluşturmayı anlatacağız.

Neden SEO Gereklidir?

Bunu şu şekilde açıklamak doğru olacaktır. Günümüzde bir çok firma belirli yerlere sahiptir. İnsanların kalabalık olduğu bir yerde dükkan sahibi olmak size maliyetli olacaktır. Fakat bu maliyet sayesinde bir çok müşteriye ulaşmanız kolaylaşacaktır.

Diğer  bir açıdan bakmak size bir çok avantaj sağlayacaktır. Milyonlarca kişinin ulaşabileceği bir dükkana sahip olmak size neler getirirdi? İnanılmaz bir müşteri portföyü sağlardı. Bu ise SEO’nun neden gerekli olduğunu açıklar.

Arama motoru sonuç sayfasında (SERP) yüksek sıralara çıkarak milyonlarca müşteriye ulaşabilirsiniz. Geleceğin en karlı ticaret şekli olan dijital pazarlamanın en önemli adımıdır. Bu alana yatırım yapmak size kısa ve uzun vadede büyük avantajlar sağlayacaktır.

Arama Niyeti Nedir

Arama Niyeti Nedir?

Arama niyeti nedir? Yapılan bir aramanın, aramayı yapan kişi tarafından hangi niyetle arandığının belirlenmesidir. Yemek diye arama yapan bir kişinin önüne hem tarif hem de yemek siteleri çıkar. Google karma bir sonuç üretir. Çünkü bu arama hem yemek siparişi hem de yemek tarifi için aranmış olabilir. Yemek tarifi yazan bir kişi için ise sadece yemek tarifleri çıkmaktadır. Google bu aramanın niyetini çok rahat belirleyebilir. Kısacası Google ve diğer arama motorları yapılan aramanın ne ile ilgili olduğunu analiz eder. En alakalı web sitelerini kullanıcıya gösterir.

Dolayısıyla bir web sitesinin hizmet verdiği alana yönelik içerik oluşturması gerekmektedir. Siz bir çiçek dükkanına sahipseniz, içerikleriniz çiçek satmaya yönelik olmalıdır. Yani oluşturduğunuz içeriklerin arama niyetiyle uyuşması gerekmektedir. En iyi çiçek hangisidir içeriği yerine çiçek satın al içeriğine yoğunlaşmanız satışınızı arttıracaktır. Sonuç olarak siz içeriklerinizi arama niyetine göre oluşturmalısınız. Google kesinlikle bunu belirtir. İçerikleri Google bot(Siteleri tarayan yazılım arabirimi) için değil kullanıcılarınız için oluşturun ifadesiyle belirtir.

Site İçi SEO Optimizasyonu

Site İçi SEO Optimizasyonu

Site içi SEO çalışmaları bizce SEO’nun en önemli bölümüdür. Neden diye soracak olursanız? Çünkü web sitenize milyonlarca kişi girdiğini varsayalım. Fakat kimse sizinle etkileşime geçmiyor. Bu ne kadar sağlıklı bir durumdur? Tabi ki hiç sağlıklı bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla ilk ve en önemli adımımız kaliteli içerik üretmek olmalıdır.

Sonrasında bu kaliteli içerikler içerisinde linklemeler yaparak bağlantılar oluşturacağız. Örnek vermek gerekirse bir şeyi açıkladığınız bir sayfadan hizmet verdiğiniz sayfaya bağlantılar vermelisiniz. Sonrasında doğru görseller seçmelisiniz. Ayrıca bu görselleri boyut ve anlam durumlarında optimize etmelisiniz.

Sonrasında site hızını optimize etmeniz gerekmektedir. Google tarafında bir araştırma yapılmıştır. İki saniyeden geç açılan siteleri kullanma oranı inanılmaz düşük seviyededir. Bu durum size şunu anlatmalı çok hızlı bir siteye sahip olmalısınız. Site içi çalışmaların amacı kaliteli bir deneyim sağlamaktadır.

SEO Uyumlu İçerik Oluşturmak

SEO uyumlu içerik Google ve diğer arama motorlarının belirlediği kriterlere göre oluşturulmalıdır. Başlıklar ve alt başlıklar uyumlu olmalıdır. Örneğin yemek tarifi bir sayfanızın başlığı ise alt başlığı malzemeler olmalıdır. Malzemelerin alt başlığı ise içerisindeki ürünler olmalıdır. Yani kısaca başlıklar içerikle uyumlu ve aralarında belirli bir hiyerarşiye sahip olmalıdır. Ayrıca sayfa içerisinde kullanılan resimler konu ile bağlantılı olmalıdır.

SEO Uyumlu İçerik Oluşturma

Resimde görüldüğü gibi arama “yemek tarifi” olarak yapılmış. İlk sayfada yer alan bir sitenin başlığı ve açıklamasına dikkatlice bakalım. Her iki içerisinde anlamlı cümleler kurulmuş. Ayrıca yemek tarifi kelimesine odaklanılmış. Google sitenin içeriğini de değerlendirerek genel puanını veriyor. Sonra tüm siteler içerisinde ona da o puana göre bir yer veriyor. Web sitesi sizin de tahmin ettiğiniz gibi güzel bir puan almışa benziyor.

Örnekten devam edersek “yemek tarifi” kelimeleri nedir? Aslında bunlar anahtar kelimelerdir. Bu anahtar kelimeler içeriği etrafında oluşturmamız için gereken yapı taşlarıdır. Asıl amaç bu anahtar kelimelerde üst sıraya çıkmak olduğu için. İçerik bu anahtar kelimeler etrafında şekillenmektedir. Anahtar kelimelerin belirli arama hacimleri vardır. Örneğin “yemek tarifi” anahtar kelimesi 550 bin kere aranmaktadır ortalama bir ayda. Bu anahtar kelimede üst sıralara çıkmak zor olacaktır. “Basit malzemelerle yapılan yemekler” anahtar kelimesi aylık 8500 arama hacmine sahiptir. Dolayısıyla bu anahtar kelimede üst sıralara çıkmak diğerine oranla çok daha kolay olacaktır.

Anahtar Kelime Nedir ve Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Anahtar kelime SEO’nun başlıca yapı taşlarındadır. Asıl amaç o anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmaktır. Ama bu sanıldığı kadar kolay değildir. Düşünelim “haber” anahtar kelimesinde üst sıralara çıkmak ne kadar zaman alır? Belki aylar belki yıllar 🙂 Peki biz ne yapmalıyız? Biz hiç mi web sitemize trafik almayalım? Tabi ki de hayır! Siz öncelikle uzun kuyruklu anahtar kelimelerde üst sıralara çıkmalısınız. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler üç veya daha fazla kelimeden oluşan kelime gruplarıdır. Bu anahtar kelimelerde yükselmek diğerlerine nazaran daha kolaydır.

Örneğin “araba kiralama” anahtar kelimesinde yükselmek zordur. Yalnız “ucuz araba kiralama şirketi” kelimesinde yükselmek çok daha kolaydır. Dolayısıyla üzülmeyin çalışmaya devam edin. Web sitenize trafik alın. İçeriklerinizi geliştirin. Sonrasında reklamlar verin. Gerçek ve kalıcı bir yükselme sağlayın. Kısa süreli hedeflere değil, uzun süreli ve kalıcı hedeflere odaklanın. Sonrasında emin olun “araba kiralama” anahtar kelimesinde de üst sıralara çıkacaksınız. Google size güvensin sonrası çok kolay olacak emin olun. Düşünün size sokakta “Burada nerede yemek yiyebilirim?” diyen birine hiç yemek yemediğiniz bir restoranı önerir misiniz? Hayır, emin olun Google sizden beklediği güveni alınca kullanıcılarına sizi önermeye başlayacaktır.

Site Dışı SEO Optimizasyonu

Site Dışı SEO Optimizasyonu

Site dışı SEO optimizasyonu bir çok kişiye göre backlink almaktır. Yani diğer bir anlamıyla başka web sitelerinden referans bağlantılar oluşturmaktır. Bizim açımızdan baktığınızda markalaşma sürecidir. Bu markalaşma süreci sizin yeni müşterilere ulaşmanız için oldukça önemlidir.

Bu markalaşma süreci neleri içerir şimdi size bunu anlatacağız. Unutulmaması gerekir ki site içi ve site dışı SEO optimizasyonları birlikte yürütülmelidir. Biri eksik kalırsa hedeflenen başarı gelmeyecektir. Bir paranın iki yüzü gibidir bir başka deyişle. Şimdi site dışı aşamaları inceleyelim.

Backlink(Geri Bağlantı) İnşası Oluşturmak

Sektörünüzdeki önemli sitelerden referans bağlantılar oluşturmak arama motorları için olumlu bir sinyaldir. Örnek vermek gerekirse sektörünüzdeki bir firmanın verdiğiniz hizmetlerden birini açıkladığı bir yazısı olduğunu düşünün. Bu hizmeti almak için buraya gidiniz gibi bir bağlantı oluşturur. Dolayısıyla size bağlantıdan yeni müşteriler gelecektir.

Bir çok insan bu geri bağlantıları paket şeklinde almaktadır. Bu oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Bu alımlardan dolayı bir çok web site bir anda birinci sayfalardan atılmıştır. Hatta sitesi Google’dan silinen web siteleri dahi olmuştur. Amaç kalıcı bir çalışma ise oldukça mantıklı ve sağlam adımlar atılmalıdır.

Google net bir şekilde reklamların SEO’ya etkisi olmadığını belirtmiştir. Fakat size olan güveninin kaliteli reklam stratejileri ile arttığı gözlemlenmiştir. Google markalaşmaya oldukça önem vermektedir. Kaliteli reklam stratejileri ile hedef kitlenize erişirsiniz. Bu durum ise sitenize giren insan sayısını arttırır.

Bu durumda web sitesinin eğer doğru site içi çalışmalar yaptığını varsayarsak. Kullanıcılar sizinle etkileşime geçecektir. Google ve diğer arama motorları sizin içerik kalitesini kendi içerisinde arttıracaktır. Bu durum ise sizin diğer hedeflediğiniz içeriklerin sıralamalarının artmasını sağlayacaktır.

Sosyal Medya Reklamları

Günümüzde milyonlarca kişi sosyal medya hesaplarına sahiptir. Bu durumda size büyük avantajlar sağlamaktadır. Düşünün web sitenize bir kişinin girip hizmetlerinizi incelediğini fakat almadığını düşünün. Biz bu verileri toplarsak. Onu sosyal medya reklamları ile takip edersek sizce ne olur?

Bu durumda bir çok kişi sizin hizmetlerinizi çok fazla gördüğü için öncelikle marka bilinirliği artacaktır. Sonrasında önceden web sitenize giren kişileri sitenize tekrardan çekecektir. Bu durum ise eski kullanıcıların siteye dönmesini sağladığı için arama motorlarının hoşuna gidecektir. Önemli içeriklerinizin sıralamalarına pozitif etki sağlayacaktır.

SEO ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular?

Benim en sevdiğim bölüm burası. Rivayetler bölümü olarak adlandırıyorum. Şimdi sizinle beraber esrarengiz soruları cevaplandıracağız 🙂

SEO Uzmanı Nedir?

SEO uzmanı sizin yerinize SEO çalışmalarını gerçekleştiren. Google ve diğer arama motoru kriterlerini yerine getiren tecrübe ve bilgi sahibi kişi veya kurumdur. Web sitenizin iç optimizasyon ve dış optimizasyonunu yapar. Sizi Google ve diğer arama motorlarına güvenilir gösterir. SEO uzmanı https://camdalio.com/seo-uzmani/ sayfasından daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Siz size SEO uzmanı diye soranlara kısaca Camdalio diyebilirsiniz. 🙂 Ayrıca SEO danışmanlığı, SEO hizmeti ve diğer uzmanlık bildiren içerikler eş anlamlı içeriklerdir. Ayrıca “Nasıl SEO Uzmanı Olunur?” yazımızı okuyarak nasıl bir uzman olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

SEO Fiyatları Nasıl Belirlenir?

SEO fiyatları rekabet seviyesine göre belirlenmektedir. Belirlenen hizmetler neticesinde bir fiyat belirlenir. Örneğin SEO toplu bir süreçtir. Reklam desteği almadığınız durumda bu hizmet fiyatı hizmet ücretinizden düşülecektir. Her siteye doğru fiyatlar belirlenirken rekabet durumunda olunacak siteler analiz edilmektedir.

SEO ücretleri ayrıca hedeflenen müşteriye göre de değişmektedir. Örneğin alışveriş siteleri için verilecek bir SEO hizmeti ile tanıtım sitelerine verilen ücretler değişmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse sektör, rekabet ve hedef kriterleri neticesinde belirlenmektedir.

 

White SEO & Black SEO Nedir?

White SEO size bahsettiğimiz gibi içeriklerinizi kullanıcılara göre düzenlemenizdir. Sadık bir içerik üreticisi olmanızdır. Amacınızın botlar değil insanlar olduğunu bilerek hareket etmenizdir. Black SEO ise yıllar önce babaannenizin “Aman ha guzum bu çocuklarla görüşme” dediği şeydir. Uzak durmalısınız. Çok sayıda backlink(Geri bağlantı) almak, sitenize yapay tıklamalar sağlamanız bunlardan bir kaçıdır. Kalıcı değildir, Google’dan önce kendinizi kandıracağınız bir çalışma şeklidir. Masraflı ve suni bir çalışma yapısıdır. Biz de size diyelim “Aman ha guzum böyle iş yapan SEO danışmanlarından uzak durun, görüşmen onlarla.” 🙂

 

Backlink Nedir ve Backlink Almalı Mıyım?

Backlink geri bağlantı demektir. Başka sitelerin belirli bir içeriğinden sizin sitenize referans bir bağlantı oluşturmasıdır. Şöyle düşünebilirsiniz, bir araba kiralama şirketiniz var diyelim. Ünlü bir araba dergisi web sitesinden bir bağlantı verilmesi müşteriyi yönlendirecektir. Gelen kullanıcılar web sitenizde vakit geçirecektir. Hatta bazıları sizinle iletişime geçecektir.
 
Evet!, bu şekilde backlinkler almalısınız. Google size referans verilmesinden hoşnut olacaktır. Bizden SEO danışmanlığı hizmeti alarak kaliteli link yapısı oluşturabilirsiniz.
 
Hayır!, size paket şeklinde backlink alan veya satanlardan uzak durunuz. Abime kaç backlink sarayım dediler mi kaçın! Arkanıza dönüp bakmayın bile. SEO gerçek bir şeydir. Suni veya yapay çalışmalar sizi sadece masrafa sokacaktır.
SEO Nedir?

SONUÇ

Şimdilik bizden bu kadar eminim buraya kadar okuduysan bugün gerçek SEO’nun ne demek olduğunu öğrendin. Unutma tekrardan amaç kalıcı olmak. SEO insanlar içindir botlar veya arama motorları için değildir. En güzel SEO bildiğinizi en doğru şekilde yansıtmanızdır. Öğrendik mi “SEO Nedir?“. Son olarak size bir haberimiz var bizden teklif alarak ücretiz SEO analizinden faydalanabilirsiniz.
 
Şimdi, https://camdalio.com/ucretsiz-teklif-iste/ sayfamıza gidin. Bu sayfadan ücretsiz şekilde tüm hizmetler için teklif alabilirsiniz. Kendinize iyi bakın ve bir sonraki yazımızı merakla bekleyin.